tikki-miettisen tarina

Teollisuustikkaamosta brodeerausfirmaksi 1979-1998

Suonenjoelle vuonna 1979 perustettu Tikki-Miettinen toimi ensimmäiset 20 vuotta puhtaasti teollisuusyrityksenä. Mansikkaraitilla. Metritavarana valmistettuja tikkikankaita toimitettiin ympäri Suomen niin suurille kuin pienille vaatevalmistajille ja tukkukaupalle, mm. kaikkiin Suomen Anttiloihin. Tavaraa ajettiin myös omalla kalustolla Kuusamoa ja Turkua myöten. Keltainen Scania tuli nykyiselle yrittäjälle tutuksi työkaluksi 80/90 -lukujen taitteessa. Hallia laajennettiin 80-luvun puolivälissä 3000 m2 kokoiseksi ja yritystä markkinoitiin mm. osallistumalla Vatevan messuille. Liikevaihto kasvoi ja oli 6 mmk 1986.

Vaatetusteollisuuden suuri murros alkoi 90-luvun laman myötä jolloin alan tuotantoa alkoi nopeasti siirtyä mm. Portugaliin ja Viroon. Lisäksi vähittäiskaupan ja kuluttajien ostotapojen muutos alkoi suosia pidemmälle valmistettuja lopputuotteita metritavaran sijaan. Asiakaskunnan ja alan teollisuuden hiljalleen supistuessa myös sukupolvenvaihdos alkoi olla yrityksessämme ajankohtainen.

Vuonna 1988 hankittu ensimmäinen brodeerauskone toi meille uutta asiakaskuntaa ja uudentyyppistä toimintaa. Muutaman suuren teollisuusasiakkaan rinnalle saimme urheiluseuroja, liikelahjayrityksiä ja eri alojen yrityksiä asiakkaaksi. Keskittyminen brodeeraukseen ja siihen liittyvien tuotteiden jälleenmyyntiin nähtiin oikeana suuntana. Päätimme tikkausliiketoiminnan myymisestä ja yhtiön siirtämisestä Kuopioon jonne rakennutimme uudet toimitilat 1999. Suonenjoen halli myytiin. Sukupolvenvaihdoksen saimme valmiiksi 2004 jolloin Kauko Miettisen tilalle yrittäjäksi tuli Petri Miettinen.

Uuden hallin alkuvuodet: brodeerauksia & lippiksiä 1999-2009

Uusi Kuopion halli Purukadulla suunniteltiin brodeeraustuotantoon jota teimmekin paljon 1999-2009. Kahdessa vuorossa neljällä brodeerauskoneella vuosituotanto ylsi parhaimmillaan 100.000 kappaleeseen. Brodeerasimme paljon työvaateyrityksille ja isoille liikelahjayrityksille. Liikevaihdosta alihankinta toi Kuopion alkuvuosina edelleen leijonanosan ja laadukas nopea tuotanto oli selkeästi yksi vahvuutemme. Oma tuotevalikoima oli alkuun varsin simppeli: sarja lippiksiä. Valikoimaa laajennettiin hiljalleen kattamaan eri tuoteryhmiä asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Toimialan murros: alihankinnan haasteet 2008-2009

Finanssikriisin iskiessä 2008-2009 monen asiakkaan liikevaihto sakkasi jopa 30-50% ja moni meni myös nurin jättäen luottotappioita jälkeensä. Tilanne heijastui väkisinkin myös oman alan tuotteiden kysyntään ja yleiseen fiilikseen negatiivisesti. Kysynnän heiketessä tuotantoväkemme kannalta ajoitus oli onneksi hyvä, eläköitymisten ansiosta ketään ei tarvinnut irtisanoa. Oli kuitenkin selvää, että alihankinnan ja "pelkän brodeerauksen" tekemisen aikakausi oli osaltamme lopullisesti ohi.

Kehitys täyden valikoiman jälleenmyyjäksi 2009-2019

Maailman muuttuessa muutuimme mukana. Nykyinen Tikki-Miettinen Oy haluaa toimittaa asiakkaidensa toimintaa tehostavia ja parantavia tuotteita. Tuotevalikoimamme lähtee perus promotuotteista päättyen teknisiin työvaatteisiin. Toimintatapamme ovat uudistuneet ja esimerkiksi merkkaustuotannon osalta toimimme hybridimallilla: toimitamme sekä itse merkkaamiamme  että tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneidemme merkkaamia tuotteita. Oleellista ei mielestämme ole enää tehdä kaikkea mahdollista itse vaan niin että homma toimii asiakkaan suuntaan laadukkaasti ja joustavasti.

Tehdasvalmisteisilla siirtokuvilla lämpöpainamisen aloitimme omana työnä 2018. LogoDiili on siirtokuvissa palvelumallimme joka mahdollistaa painetuissa vaatteissa tavallista nopeammat toimitukset.

B2B Store verkkokauppa 2012-2017

B2B Storeksi ristittyä verkkokauppaa ylläpidimme 2012-2017. Verkkokaupalla haluttiin tarjota tilausmahdollisuus suoraan netistä sekä tuoda koko tuotevalikoima selkeästi esille. Lisäksi koko yhtiöön haettiin uutta nostetta ja pöhinää. B2B Storen ulkoasuun, graafisen ilmeeseen, markkinointiin ja navigointiin sivuilla panostettiin. Tavoitimmekin uusia asiakkuuksia ympäri Suomen.  Suurimmaksi haasteeksi ja syyksi ylläpidon lopettamiseen osoittautui valitun verkkokauppajärjestelmän taipumattomuus oman alan erikoispiirteisiin, logomerkkauksiin eri tekniikoilla, eri väreillä, eri tilausmäärillä, toimitusaikojen vaihteluilla jne. Yksinkertaiseltakin tuntuvassa tilauksessa muuttujia on paljon ja tilaukset piti käytännössä hoitaa manuaalisesti jolloin automaation hyödyt jäivät saavuttamatta.  2017 päätimme pistää B2B Store brändin pöytälaatikkoon ja palata perinteisiin nettisivuihin.

Tikki-Miettinen Outlet 2020

Lisäsimme nettisivuillemme uuden verkkokauppapohjaisen Outlet osion jonka kautta tarjoamme valikoimasta poistuvia tuotteita reiluun alehintaan.