TIKKI-MIETTISEN TARINA

Teollisuustikkaamo 1979 - 1999

Suonenjoelle vuonna 1979 perustettu Tikki-Miettinen toimi ensimmäiset 20 vuotta puhtaasti teollisuusyrityksenä. Metritavarana valmistettuja tikkikankaita toimitettiin ympäri Suomen niin suurille kuin pienille vaatevalmistajille ja tukkukaupalle, mm. kaikkiin Suomen Anttiloihin. Tavaraa ajettiin myös omalla kalustolla Kuusamoa ja Turkua myöten. Hallia laajennettiin 80-luvun puolivälissä 3000 m2 kokoiseksi ja yritystä markkinoitiin mm. osallistumalla Vatevan messuille. Liikevaihto kasvoi ja oli 6 mmk 1986.

Vaatetusteollisuuden suuri murros alkoi 90-luvun laman myötä jolloin alan tuotantoa alkoi nopeasti siirtyä mm. Portugaliin ja Viroon. Lisäksi vähittäiskaupan ja kuluttajien ostotapojen muutos alkoi suosia pidemmälle valmistettuja lopputuotteita metritavaran sijaan. Asiakaskunnan ja alan teollisuuden hiljalleen supistuessa myös sukupolvenvaihdos alkoi olla yrityksessämme ajankohtainen.

Vuonna 1988 hankittu ensimmäinen brodeerauskone toi meille uutta asiakaskuntaa ja uudentyyppistä toimintaa. Muutaman suuren teollisuusasiakkaan rinnalle saimme urheiluseuroja, liikelahjayrityksiä ja eri alojen yrityksiä asiakkaaksi. Keskittyminen brodeeraukseen ja siihen liittyvien tuotteiden jälleenmyyntiin nähtiin oikeana suuntana. Päätimme tikkausliiketoiminnan myymisestä ja yhtiön siirtämisestä Kuopioon jonne rakennutimme uudet toimitilat 1999. Suonenjoen halli myytiin. Sukupolvenvaihdoksen saimme valmiiksi 2004 jolloin Kauko Miettisen tilalle yrittäjäksi tuli Petri Miettinen.

Uudessa hallissa 1999-2009: brodeeraushommia ja logolippiksiä

Uusi Kuopion halli Purukadulla suunniteltiin brodeeraustuotantoon jota teimmekin paljon 1999-2009. Kahdessa vuorossa neljällä brodeerauskoneella vuosituotanto ylsi parhaimmillaan 100.000 kappaleeseen. Brodeerasimme paljon työvaateyrityksille ja isoille liikelahjayrityksille. Liikevaihdosta alihankinta toi Kuopion alkuvuosina edelleen leijonanosan ja laadukas nopea tuotanto oli selkeästi yksi vahvuutemme. Oma tuotevalikoima oli alkuun varsin simppeli: sarja lippiksiä. Valikoimaa laajennettiin hiljalleen kattamaan eri tuoteryhmiä asiakkaiden tarpeiden mukaan.

 

Toimialan murros 2008-2009 ja alihankinnan haasteet

Finanssikriisin iskiessä 2008-2009 monen asiakkaan liikevaihto sakkasi jopa 30-50% ja moni meni myös nurin jättäen luottotappioita jälkeensä. Tilanne heijastui väkisinkin myös oman alan tuotteiden kysyntään ja yleiseen fiilikseen negatiivisesti. Kysynnän heiketessä tuotantoväkemme kannalta ajoitus oli onneksi hyvä, eläköitymisten ansiosta ketään ei tarvinnut irtisanoa. Oli kuitenkin selvää, että alihankinnan ja "pelkän brodeerauksen" tekemisen aikakausi oli osaltamme lopullisesti ohi. Ollakseen kannattavaa liiketoimintaa alihankintaa on saatava kymmeniä tuhansia brodeerauksia vuodessa ja semmoisia asiakkaita emme enää kotimaasta löytäneet.

B2B STORE verkkokauppa 2012-2017

B2B Store

B2B Store on oma verkkokauppabrändimme. Halusimme luoda näyteikkunan valikoimaamme ja tarjota tilausmahdollisuuden suoraan netistä. Lisäksi firmaan haettiin uutta nostetta ja pöhinää. Moderni raikas ulkoasu ja helppo navigointi verkkokaupassa oli alusta alkaen panostuksemme kohteena. Tavoitimmekin uusia asiakkuuksia ympäri maan. Suurimmaksi haasteeksi vuosien varrella osoittautui tilausten käytännön järjestelyjen vaatima manuaalinen työ. Saamamme kokemuksen mukaan harva yritysasiakas teki ostoja verkkokaupan myyntierien ja hintojen mukaan, tämä on ymmärrettävää koska yritysten tarpeet ja tilanteet ovat erilaisia. Tilaukset on myös käytävä läpi mm. toimitusaikojen ja merkkausten osalta.  Tämä kaikenlainen "säätäminen" ei toimi digitaalisessa maailmassa ihan niin hyvin kuin kursseilla kerrotaan. Verkkokaupasta ei saatu toivottuja tehoja irti joten päätimme pistää B2B Storen pöytälaatikkoon toistaiseksi ja palata perinteisiin nettisivuihin 2018.

Uudistuksia 2020-2021

Koronapandemia vaikutti toimintaan voimakkaasti varsinkin maalis-toukokuussa ´20 ja vuoden mittaan homma tuntui vaihtelevan tähtihetkistä huopatossumeininkiin. Hiljainen aika käytettiin kehittämiseen ja uudistusten tekoon. Loimme oman Tikki-Miettinen Originals -tuotemerkin jonka alle paketoimme tässä vaiheessa kotimaiset pipomme ja softshell -lippiksemme. Täysin uutena otimme käyttöön Kantiksen joka on mutkaton Tikki-Miettisen kanta-asiakkuus selkeillä asiakaseduilla. Toimitiloihin teimme historiamme ensimmäisen myymälämäisen Outlet -tilan. Nyt kaikki mallistoista poistuneet tuotteet ovat hyvin esillä ja valmiiksi poistohinnoiteltuna. Markkinointiin teimme ensimmäisen täysin oman Jouluesitteen. Näillä linjoilla jatketaan 2022 joten meidän matkaan kannattaa hypätä!